Publiceret: 25.02.2020

Nyt fra Ajoupa

med skipper Benny Carlsen

Så ligger vi igen i en god Marina. Denne gang i Miri på vestsiden af Borneo. Vi venter på gast, som ankommer i dag fra Australien. Vi er  kun 3 ombord lige nu. Det bliver snart en vane med al den luksus. Masser er ferskvand og landstrøm og så til den pris.
Medens Per og Niels var her, arbejdede vi en hel del på at få gang i watermakeren. Niels havde en helt ny CAT pumpe med, som var nøjagtigt magen til den gamle. Den skal kunne drive 2 membraner, der hver giver 25 l. ferskvand i timen ved 60 bar.
Den gamle elmotor på 12 V 60 A var også død og blev udskiftet med en ny 220 V 750 W, som skulle køre via en inverter på 3000 W. (Med rigtig Sinuskurve). Det lykkedes ikke, for inverteren slog fra så snart vi nåede 20 bar. Ved landstrøm med en 13 A sikring er der ingen forskel. Motoren slår fra ved 20 bar. Hvis nogen har en løsning hører jeg den gerne....
Miri virker som en rig by og det meste er nyt. Den blev egentligt grundlagt af Shell i 1910, da den første oliekilde blev fundet, men den er vokset ganske betydeligt og er center for den meget betydelige olieindustri der ligger ud for kysten. Der er masser af boreplatforme hele vejen ned langs kysten. Helt ned til Kutchin, som ligger ca. 350 sømil syd herfor. Derfor er vi ikke så meget for at sejle natsejlads, med så meget skidt i vandet og det er ikke alt, der er belyst. Hvis ikke vi kan finde en ordentlig ankerplads, er vi nok nødt til at ligge underdrejet om natten.
Malaysia virker en del rigere end Philippines og der er da også rigtigt mange philippinere, der arbejder hernede. Ikke fordi de bliver rige af det, men det er bedre, end intet arbejde. Det er helt ubegribeligt billigt hernede. Man kan sagtens få et måltid god mad for en dansk tier med drikkevarer og da Marinaen ligger nogle kilometer uden for byen, tager vi bare en Grab taxi, som via en App fungerer rigtigt godt og koster ca. 7 kr.
Der er dog een ulempe, der gør at jeg længes lidt tilbage til Philippines og de fantastiske dykkersteder med klart vand - og det er krokodiller. Det virker lidt begrænsende på badeaktiviteten. Jeg håber i hvert fald ikke, at der er krokodiller, når vi kommer ud på øerne i Kinahavet.
Herfra går vi til Kutchin og primo marts går vi tværs over Kinahavet og besøger en del øer undervejs. Vi skal til Singapore og have nye vanter i både stb. og bb. side - og 80 m ny ankerkæde.
Kan I nu have det rigtigt godt og hils omkring jer..
Venlig sejler hilsen
Benny