Forberedelse af den lange tur – vintertræf 2011

 

I weekenden den 28., 29. og 30. januar var 55 sejlere i alle aldre, faconer og stilarter samlet til FTLF’s traditionsrige vintertræf i Paradishytten i det midtjyske søhøjland. Fælles for alle deltagere på vintertræffet er drømmen om, beslutningen om, planlægningen af og for nogle også erfaringen med den rigtig lange sejltur.

 

Mange af årets deltagere skal senere i år med foreningen til Skotland og smage på bl.a. tidevandssejladsen og ildvandet. Andre er på vej til Middelhavet for at slå sig ned der i et velfortjent otium eller tage tilløb til Atlanterhavet. Andre igen sætter snart den mest direkte kurs mod til Caribien eller bare hele vejen rundt om kloden.

 

Nogle leder efter en båd, som vil tage venligt imod gaster med netop deres specielle temperament, kunnen og forventninger. Nogle er ved at aptere det bare skrog på det, som om 3-5 år skal være familiens sejlende bolig. Der er også dem, som netop er kommet af med huset for at tilbringe de sidste måneder inden afgang i en billigere lejlighed, venners sommerhus eller i den båd, som faktisk kun skal proppes med proviant, inden den lægger fra kaj for alvor.

 

Formålet med vintertræffet er at klæde grønne langturssejlere på til strabadserne, livet i rum sø og udfordringerne i fremmede havne. På træffet giver erfarne skippere, vejrgudinder, skibskokke, ditto ingeniører, førstehjælpere og letmatroser levende og engageret deres erfaring om hvad som helst omkring langturssejladsen videre. Når træffet slutter udstyres hver deltagende båd med en CD med alle foredrag, links og diverse programmer, som kan være med til at lette den videre planlægning.

 

Der bliver talt om, diskuteret og planlagt til den store guldmedalje for mange af de kommende togter mod nye horisonter. I køkkenet tryller et hold af frivillige og bestyrelsesmedlemmer gang på gang den bedste forplejning, man kan tænke sig, frem til de hyggelige spise- og kaffepauserne.

 

I vanlig stil var besætningen på vores eget skib godt og grundigt hængt op af dagligdagens gøremål, så vi ankom desværre først hen på eftermiddagen fredag, netop som Thomas var i gang med at afslutte sin historie om familiens tur til Middelhavet og hjem igen ad de europæiske vandveje. Ærgerligt, at vi gik glip af det, men vi nåede dog at opfatte, at farvandet omkring Mallorca kan byde på noget af alt det, en langturssejler drømmer om: Klart azurblåt hav, delfiner i hobetal og god snorkling for ungerne.

 

Til gengæld gik vi ikke glip af fx Karstens foredrag om alt det trælse og praktiske med pengene, reglerne og forsikringerne mm. eller Frits’ fortællinger om tidevandssejlads og teknik ombord (det er utroligt, hvad man har brug for af elektronik og installationer på sådan en lille båd – ikke mindst for at gøre skipper glad!). Desuden sugede vi til os fra Margrethes levende fortællinger og debatoplæg om, hvordan man kan tage vare på den psykiske og fysiske sundhed i båden. Mona og Ivan fra Cassiopeia fortalte om livet på Middelhavet og det gode skibskøkken – uden frys og køl, forstås. Og vi nød Hans’ medrivende fortælling om turen til Svalbard og Skotland, bl.a.

 

Da vi nåede til søndag eftermiddags rengøring og opbrud, var vi fyldt godt op med ny viden, nye indtryk og det hyggelige samvær med ligesindede sejlere og nye venner.

 

Vi siger tusind tak til det hold af særligt aktive FTLF’ere, som stabler træffet på benene. Vi ønsker god vind til alle – og glæder os til at gense jer på kommende træf, arrangementer og ude i verden,

 

K.E. & Susanne, S/Y Tøzen

Mange hilsner/Best regards

 

Susanne Lindø

Grønbech®