af Kirsten Thomsen © FTLF

Erfaringer høstet ombord pa S/Y LUA, der var mit hjem i 7 âr - de 7 bedste år i mit liv, når man ser bort fra savnet af familie og venner. LUA er en Fandango 32, traditionelt indrettet og uden køl/frys ombord. Fra 1986 til 1993 var vi (Kim B. Mathiesen og Kirsten Thomsen) på langfart.

Da vi ofte sejlede i områder (f.eks Sydchile), hvor der var uger - ja endog måneder til den nærmeste købmand, lærte man efterhånden at være en lille selvforsynende enhed, - og hvilken enorm tilfredsstillelse det dog var! - Dette at føle sig uafhængig af alt og alle.

For at opnå dette, krævedes bl.a. en gennemtænkt proviantering. Ofte lå man i en storby, inden man stak pa en længere tur til søs, ell. sejlede til øde naturområder uden indkøbsmuligheder.

D.v.s. man først fouragerede rundt i de forskellige supermarkeder, og nedskrev priser pa de mest almindelige varer (såsom mel, gryn, sukker, ris, madolie, dåser, tørmælk m.m.), for pa den måde at finde stedet, med de mest fordelagtige priser. Ofte var der store prisforskelle; men f.eks. i Venezuela var det nemt: priserne var trykt sammen med teksten på emballagen, og var derfor ens overalt! (Dette var I 1987).

Derefter gik man sine madlagre igennem og skrev liste over, hvad der manglede og var plads til...

I bogen behandles blandt andet:

  • Opbevaring af proviant
  • Spiredyrkning
  • Henkogning af kød
  • Bagning i gasbageform
  • Brødopskrifter
  • Syltning
  • Madopskrifter (henkogt kød og fisk)
  • Om ris
  • Kageopskrifter
  • Soyaprotein-opskrifter
  • Lav din egen yoghurt
  • Mål og vægt
  • Krydderiliste på 6 sprog
  • Litteraturliste

Se også Fødevaredirektoratets folder om bønner (PDF).